Η Κονσερβολιά έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον

Το Olivenews.gr φιλοξενεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την Κονσερβολιά, την ποικιλία ελιάς στην οποία εστιάζει την προσπάθειά του το έργο OliveUp. Το άρθρο αποτελείται από τις εξής ενότητες:

  1. Ιστορία και φήμη της Κονσερβολιάς (Αμφίσσης, Βόλου)
  2. Γεωγραφική διάδοση και σημασία
  3. Περιβαλλοντική και παραγωγική αξία
  4. Αναδιάρθρωση υπό προϋποθέσεις
  5. Μεταποίηση, εξαγωγές και μάρκετινγκ
  6. ΠΟΠ και ΠΓΕ
  7. Βιβλιογραφία

Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές πληροφορίες:

Η Κονσερβολιά αποτελεί την πιο ιστορικά διαδεδομένη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα. Ο Γ. Κωστελένος αναφέρει (2011) ότι «Τόση φήμη είχαν οι ελιές αυτές (Σαλωνίτικη ή Κονσερβολιά) ώστε οι Άγγλοι, προκειμένου να χορηγήσουν στους επαναστατημένους Έλληνες την περίοδο 1823-24 το δάνειο των 800.000 λιρών, ζήτησαν και έλαβαν ως εγγύηση μεταξύ άλλων και τον ελαιώνα της Άμφισσας (Γ.Ν. Κουτσοκλένης, 2003)». Επίσης, ο ελαιώνας της Άμφισσας ανήκει στο Δελφικό Τοπίο και γιαυτό προστατεύεται.

Έως και τη δεκαετία του ’80 αναφέρεται ότι η Κονσερβολιά ξεπερνά το 70% της παραγωγής και των εξαγωγών (Μ. Αλυγιζάκης, 1982). Τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει στο 20-30% λόγω της ανάπτυξης της Χαλκιδικής.

Ως προτερήματα της Κονσερβολιάς, αναφέρονται η φρουτώδης γεύση, η τραγανή σάρκα που εύκολα αποσπάται από τον πυρήνα, η μεγάλη αντοχή στην συντήρηση
Ίσως το πιο σημαντικό ότι παράγει τρεις διαφορετικούς τύπους (κατηγορίες), τις πράσινες, τις ξανθές και τις μαύρες. Ειδικά οι φυσικές μαύρες αποτελούν ένα κορυφαίο προϊόν, που δεν μπορεί να συγκριθεί με την τεχνητά παρασκευαζόμενη «ισπανικού τύπου κονφίτ». Η φυσική μαύρη ελληνικού τύπου διατηρεί όλα της τα βιοενεργά υγιεινά συστατικά και επίσης τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά σε αντίθεση με την ισπανικού τύπου που υφίσταται μια έντονη χημική επεξεργασία με άλκαλι και βρασμό στους 122°.

Σήμερα είναι καταχωρισμένες έξι Προστατευόμενες Ονομασίες Κονσερβολιάς, εκ των οποίων οι πέντε ΠΟΠ, (Αμφίσσης, Αταλάντης, Ροβιών, Στυλίδας, Πηλίου) και η μια ως ΠΓΕ (Άρτας).

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο olivenews.gr