• Terroir

Ο όρος terroir περιγράφει τις κλιματολογικές και γεωφυσικές πτυχές μιας συγκεκριμένης περιοχής και καταδεικνύει πως το περιβάλλον – γη, ήλιος, νερό – επηρεάζει το τελικό γεωργικό προϊόν.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαφοροποίηση στην παραγωγή προϊόντων ελιάς και στην ποιότητά τους που συνδέεται με τις διαφορετικές καλλιεργούμενες ποικιλίες αλλά και τις διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ελαιώνες της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους στόχους του έργου OliveUp είναι η λεπτομερής αναγνώριση, η αποτύπωση και η συσχέτισή τους με τα «terroir» της περιοχής, καθώς όλες αυτές οι ενέργειες θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων.

  • Χρήση σήμανσης αποτυπώματος άνθρακα προϊόντων.

Πρακτική με αυξανόμενη δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα που συμβάλλει στην καλύτερη προώθηση προϊόντων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η  βελτίωση της απόδοσης χρήσης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επιτυγχάνεται μέσα από:

  • Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής του ισοζυγίου ενέργειας (εισροών-δέσμευσης-εκροών)
  • Αυξημένη αποδοτικότητα χρήσης ενέργειας των γεωργικών μηχανημάτων
  • Αυξημένη αποδοτικότητα χρήσης ενέργειας κατά τη μεταφορά και επεξεργασία των προϊόντων.
  • Μείωση του όγκου των εισροών στον αγρό (μειωμένη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων).
  • Εφαρμογή γεωργικών πρακτικών που αξιοποιούν φτωχά σε οργανική ουσία εδάφη και προστατεύουν τον άνθρακα του εδάφους, αποτρέποντας την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου (σύμφωνα με τους νέους κανόνες πρασίνου της αναθεωρημένης ΚΑΠ).
  • Βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές

Η ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ευφυούς γεωργίας, όπως αυτό που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου OliveUp, βασίζεται σε πρακτικές μειωμένων εισροών στο χωράφι και εστιάζει σε εργασίες όπως η άρδευση, η λίπανση και η φυτοπροστασία.

Στο έργο OliveUp, αναπτύσσονται βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές αξιοποιώντας εργαλεία Παρατήρησης Γης (Earth Observation) και επιτόπιες (in situ) μετρήσεις, παρατηρήσεις, δειγματοληψίες κ.λπ. Ανάλογα με την υπηρεσία που αναπτύσσεται, το σύνολο των πληροφοριών που θα βοηθούν τους παραγωγούς στη λήψη αποφάσεων (χωρο-χρονικά χαρακτηριστικά εισροών) θα παραδίδεται σε επιλεγμένο χρονικό βήμα με τη μορφή διαδραστικών χαρτών.

Το έργο OliveUp δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του δάκου και του κυκλοκόνιου, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους εφαρμογής ψεκασμού, που ελαχιστοποιούν τη χρήση πόρων (ενέργειας, ανθρώπινου δυναμικού) και βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών (νέος αυτοματοποιημένος εξοπλισμός ψεκασμού – χρήση εναέριων (drones) και επίγειων συστημάτων).

  • Πρωτόκολλα – προτυποποίηση διαδικασιών

Η δημιουργία πρωτοκόλλων εφαρμογής είναι πολύ σημαντική καθώς οδηγεί στην πιστοποίηση των διαδικασιών και εν τέλει του τελικού προϊόντος. Η παραπάνω διαδικασία διασφαλίζει τη μοναδικότητα των πιστοποιημένων προϊόντων της περιοχής, ενώ παράλληλα οδηγεί σε συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας με πρότυπα που πιστοποιούν την εφαρμογή πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001).

Στο πλαίσιο του OliveUp περιλαμβάνονται ενέργειες που θα επικυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών/συστημάτων που αναπτύχθηκαν στο έργο, ώστε να γίνει η τελική αξιολόγησή τους σε πραγματικές συνθήκες μέσω ανάλυσης των αποτελεσμάτων και σύγκρισης με τις τελικές αγρονομικές καταγραφές.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη:

  • δημιουργία πρωτοκόλλων εφαρμογής εισροών στους ελαιώνες Άμφισσας για κάθε terroir
  • δημιουργία πρωτοκόλλων ιχνηλασιμότητας της ελιάς, ώστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων (σε επίπεδο αγρού) να ακολουθούν το προϊόν στα στάδια της μεταποίησης
  • δημιουργία πρωτοκόλλων καταγραφής του αποτυπώματος άνθρακα στους ελαιώνες Άμφισσας με στόχο την παραγωγή προϊόντων μειωμένου αποτυπώματος